Helló ősz! Hangulatjavító tippek

Helló ősz! Hangulatjavító tippek

Mindenki máshogy van vele: valaki várta már az őszt, sőt, Halloween-i lázban ég, valaki még a nyarat siratja, de akárhogy is érzünk az év ezen szaka iránt, visszafordítani természetesen nem tudjuk az időt. Én nem hadakozom az ellen, hogy egy négy évszakos kontinensen élünk, ez van, ebből kell a legjobbat kihozni. Bár az egyre korábbi naplemente, a csípős reggelek, és a tipikus őszi szürkeség egyelőre még nem nyomják rá annyira a bélyegét a mindennapjainkra, azért valószínűleg ez is el fog érkezni előbb vagy utóbb. Hogy az e miatti rosszkedvemet megelőzzem, vagy legalább minél tovább kitoljam, ilyenkor mindig próbálok tudatosan előre tervezni az őszi hónapokra – programokat, új hobbikat, receptek kipróbálását, és még sok más olyan apró dolgot, amellyel olyannyira megtöltöm tartalommal és pozitív hangulattal az évszakot, hogy (remélhetőleg) észre sem fogom venni, hogy ott leselkedik rám valahol az a csúnya őszi melankólia. Össze is gyűjtöttem néhány olyan tippet, amelyeket talán te is szívesen bevetsz majd, hogy szebb és vidámabb legyen ez az amúgy lehetőségekkel teli időszak.

 

Előre tervezni

Minden olyan kiállítást, fesztivált, koncertet és előadást beírok a naptáramba, ami érdekel. Hogy ezek ne csak tervek maradjanak, néhányra előre megveszem a jegyet, a többit talonban tartom. A lényeg, hogyha már ott lapul a jegy az asztalomon, vagy az e-mail fiókomban, jó eséllyel el is megyek az adott programra, és nem keresek kibúvót azért, hogy itthon, a kanapén bevackolva tévézzek… Egyébként egyre inkább szeretek, vagyis inkább merek spontán lenni, mégis, ezek a fix dolgok jól jönnek akkor több szempontból is.

 

Sport

Sportolni kell. Ez az egészség egyik alappillére, mégis azt látom, hogy sokan egyáltalán nem sportolnak. Az egész napos ülés után azzal igazolják magukat, hogy fáradtak sportolni, majd csak egy salátát esznek estére, meg lift helyett lépcsőznek. Sajnos ez nem így működik, ezt magamon is megtapasztaltam (gerincproblémák). Az is az igazsághoz tartozik, hogy a mozgásszegény életmód számos súlyos betegség kialakulásának a kockázatát emeli. Amit viszont mindenki szinte azonnal érzékel a hétköznapokban: a kilók nagyon gyorsan felszaladnak, le már nehezebben mennek. Ez lelkileg is megterhelő. De ha sportolsz, és odafigyelsz a táplálkozásra, máris egyensúlyba kerül a test. Tehát amellett, hogy a sport egészségesebbé teszi a testet, a lélekre is pozitív hatással van, mi több, a mozgás örömforrás, amely igazoltan kedélyállapotjavító hatású. Manapság már annyi sportban kipróbálhatjuk magunkat, érdemes keresgélni! Hiába “divat” a futás, meg a jóga, és a bicajozás, nem mindenkinek jönnek be ugyanazok a sportok (nekem egyébként pont ezek a kedvenceim). Egyszerűen figyeld meg a tested, és az jelezni fogja, melyik mozgásforma a legjobb számodra! Ehhez persze az is kell, hogy bátrabban kísérletezz: step aerobik, vízi aerobik, spinning, nordic walking, úszás, cross fit vagy zumba? Miért ne próbálnánk ki mindet legalább egy óra erejéig? Ha tudod, hogy hajlamos vagy elbliccelni az edzéseket, a személyi edző nagyon jó választás lesz számodra. Már csupán az a tény, hogy “időpontod van”, és “várnak” meg fogja adni a löketet ahhoz, hogy elmenj az edzőterembe. A személyre szabott, ellenőrzés alatt tartott sport, és mozgásterv pedig biztosan látványos fejlődést eredményez.

 

Tanulni jó!

Egy kicsit még visszacsatolok a sporthoz: most kezdtem egy jógatanfolyamot, ahol a jóga elméleti hátterét is megtanulhatom. Két éve már majdnem elvégeztem egy ilyet, de sajnos úgy alakult, hogy abbahagytam. Jógaórákra (hatha és flow) azóta is jártam többé-kevésbé rendszeresen, de úgy éreztem, nagyon szeretném ezt a mozgásformát, életmódot és életszemléletet egy tanfolyam keretében végre sokkal alaposabban megismerni. Nekem most ez az egyik legfontosabb célkitűzésem.
Ugyanilyen hasznos és izgalmas őszi feladat lehet egy régen vágyott nyelvtanfolyam elkezdése (én anno az olasz tanfolyamot is ősszel kezdtem el), valamilyen képzésen, továbbképzésen (ami mondjuk a szakmádhoz tartozik), vagy valamilyen művészeti kurzuson való részvétel. A workshopokat is szeretem, mert lehet, hogy pl. egy virágkötő-, vagy fazekastanfolyam túl merész lépés lenne, egy workshop alkalmával viszont remekül szórakozhatok. Ez természetesen csak egy példa, hiszen annyi jó program van manapság, a natúr kencék készítésétől a táskavarró workshopig, a főzősulitól az akár ingyenes előadásokig (pl. Social Media témákban, pszichológiai témákban, stb.) – hogy szinte szelektálni is nehéz, min szeretnék részt venni.

 

Új playlistek

A zene köztudottan nagy hatással van a lélekre. Minél szürkébb az idő, annál vidámabb zenét szoktam hallgatni. Külön playlistet rakok össze munkához, városi jövés-menéshez, sportoláshoz. Egyedül a jóga playlistemen nem változtatok, azt annyira lélekemelő egyébként is. Sokszor hallgatom akkor is, ha csak feszültnek érzem magam. Szóval, érdemes újramixelni a lejátszási listákat!

 

Gyűjtögetés

Nagyon szeretünk a természetben lenni, túrázni, sétálni, barangolni, és csak megfigyelni, rácsodálkozni az őszi táj szépségére. Az is jó ebben az évszakban, hogy egy csomó olyan dolgot be lehet gyűjteni az erdőben, amit később különféle dekorációkhoz fel lehet használni, például: tobozok, tölgyfamakk, színes levelek, gesztenyék, stb.  Nem kell kézműves koszorúcsodákat készíteni, azzal is fel lehet dobni a nappalit, ha mondjuk egy nagy üvegvázába rétegezzük ezeket és a komódra állítjuk! Szép, színes, hangulatos!

 

“Jó” emberekkel vedd körbe magad

Nem könnyű feladat, és a közhiedelemmel ellentétben nem is “tilos” letisztázni az emberi viszonyaidat, nem kell mindig mindent eltűrni… Nekem sem ment könnyen, de amióta helyre tettem magamban és magam körül a dolgokat, sokkal jobban érzem magam, nagyobb harmóniában élek. Mindig vannak olyanok, akikkel nem lehet zöld ágra vergődni, akikkel nem sikerül tisztázni a félreértéseket, akik igazából nem rád kíváncsiak, csak kell nekik +1 fő, akiknek kitálalják az életüket, de vissza soha nem kérdeznek. Ne idegesítsd magad azzal, hogy hadakozol. Teljesen “oké” kikövetni embereket a közösségi médiában, és az életben egyaránt. Találkozz többet azokkal, akik feltöltenek, viszontszeretnek, és kevesebbet azokkal, akik csak leszívják az energiádat és évek óta ugyanabban a sehová sem vezető mókuskerékben forog a kapcsolatotok. Szervezz programokat a legjobb barátnőddel, akár otthoni sütést, forrócsokizós-sütievős estéket a városban. Nyiss azok felé, akiket érdekesnek találsz, akikkel érzed, hogy egy hullámhosszon vagytok. Lehet, ő (is) csak félénk, közben pedig kíváncsi rád, mondjuk egy közös hobbi kapcsán. Mindig minden életkorban lehet értékes barátokra szert tenni. A családdal töltött idő a legbecsesebb, a problémák ellenére is ott kell lenni számukra, és nekik is a te számodra, ez nem kérdés. Az apróbb vitákon érdemes felülemelkedni, és addig megélni a közös pillanatokat, amíg lehet. Hidd el, egyszer még nagyon fognak hiányozni ezek.

 

Sokkal több én idő

Az őszi bekuckózós, plédes-forrócsokis-kislámpás olvasgatás az egyik kedvencem! Sokkal-sokkal többet olvasok ilyenkor, mint nyáron. Egyrészt, az esti kinti programok száma erősen lekorlátozódik, és hideg is van, másrészt pedig én úgy érzem, ez a kicsit lelassult, befelé fordulás természetes és alapvető igényem ilyenkor. Persze, mindenki másban találja meg ezeket a slow-pillanatokat. Tavaly például elkezdtem horgolni és kötni tanulni, de egyik se ment…abba is hagytam, ahogy kell. Idén biztos, hogy újra felveszem a fonalat 🙂 Hátha most összejön! A sportolás is szuper énidő, azt hiszem egészen egyértelmű, hogy miért. Akár arra van szükséged, hogy egyedül légy, akár arra, hogy társaságban kitombolhasd magad, a sport jó választás. Ezt az időszakot jobban kihasználom a szépségápolás vonatkozásában is. Több olyan terméket használok, amit nyáron nem, mondván “nincs rá időm”, vagy “inkább elmegyek ide meg oda”. Hát, a hosszú őszi esték erre is bőven kínálnak alkalmat: hajpakolás, kézradírozás, arcmaszkok minden mennyiségben jöhetnek nekem ilyenkor! Ha még egy-egy wellness hétvégét is sikerül beiktatni az az igazi telitalálat!

 

Kirándulás

Ha csak nem esik az eső, irány a természet, vagy egy régen tervezett városlátogatás! Csak jól fel kell öltözni, bekészíteni az úti tervet és a fényképezőgépet, és már indulhatunk is! Az őszi erdő sokszínűsége csodálatos! Főleg, ha egy kilátóból nézel le rá. De a városlátogatások is kellemesek ilyenkor, nem kell ájuldozni a melegben, és a napszúrás elől menekülni, viszont minden szépen be lehet járni, amit csak eltervezünk.

 

Lomtalanítás

Némileg ellentmondok most magamnak, de amellett, hogy aprócska terméseket viszünk be a lakásba, azért érdemes nem átsiklani a lomtalanítás témakörén. Mondjuk egy esős hétvégi napon? Vegyél elő zsákokat, és szelektálj. Miért őrizgessünk olyan ruhákat, táskákat, cipőket amiket sose fogunk felvenni? Miért vannak tele az Ikeás dobozok olyan gyertyatartókkal, tálakkal, fotókeretekkel meg szalvétákkal, amiket az életben elő nem fogunk venni? Magazinstócok a sarokban? Ha csak nem archiválod őket valamiért, mi értelme? 10-20 éve félrerakott sulis könyvek? Törött kaspók, felesleges tortaformák és pohárkészletek? Teljesen értelmetlen ennyi dologgal körülvenni magunkat. Én az utóbbi 2 évben zsákszámra tisztítottam meg  teret a kacatoktól. De semmi sem ment a kukába, ami használható állapotban volt! Rengeteg módon lehet adományozni: adományboltok, segélyszervezetek, alapítványok, nevelőotthonok – számos olyan szervezet, intézmény van, akik szeretettel veszik a segítséget, csak egy picit kell kutakodni a neten, és máris látod, hová miket vihetsz. Adni, adni, adni! Nincs is ennél jobb! 🙂

 

Tervek szövögetése és inspiráció

Bár a természet tavasszal újul meg, nekünk nem kell addig várni. Ősszel sem áll meg az élet, sőt, ez egy jó időszak a tervezgetésre. Akár a munkával, vállalkozással, hobbikkal, lakberendezéssel,  vagy családdal kapcsolatos dolgokról van szó, az év vége erre is remek lehetőséget kínál. Ilyenkor, a nyári uborkaszezon után, valahogy jobban beindul az élet az egész világban, sokkal több inspirációt, impulzust kapunk. Tanfolyamok, képzések tucatjai várnak mindenkit, akár a képességit fejlesztené, akár (lelki) problémákra keres megoldást. A vizuális feltöltődés pedig garantált mondjuk olyan platformokon, mint a Pinterest, ahol a terveidet akár táblákra is rendezheted. Én nagyon szeretem, és majdnem napi szinten használom.
De nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni. Az is elegendő lehet a jókedvhez, ha mondjuk dísztökökkel, meg lámpásokkal és virágokkal kidekorálod a balkont, vagy ha beszerzel egy izzósort a nappaliba, és illatgyertyákat teszel a szobákba.

 

 

 

(fotó: pexel.com/Matt Hardy)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..